ONVZ

Vruchtbaarheidsbehandelingen: alles wat u moet weten

Heeft u een kinderwens, maar lukt het al langere tijd niet om zwanger te worden? Uw huisarts kan u verwijzen naar de medisch specialist. Daar wordt onderzoek gedaan naar wat de mogelijke oorzaak is van de onvruchtbaarheid. Dit is een spannend traject waarin er veel informatie op u afkomt. Bij dat laatste helpen wij u graag. Op deze pagina vindt u meer informatie over vruchtbaarheidsbehandelingen.

U gaat naar uw huisarts

U bespreekt met uw huisarts de mogelijke oorzaken. Daarna geeft uw huisarts u advies. Als er verder onderzoek nodig is, verwijst uw huisarts u naar de medisch specialist.

De huisarts verwijst u naar de medisch specialist

De huisarts verwijst u naar de medisch specialist. Dit kan een gynaecoloog of fertiliteitsarts zijn.

U bespreekt met de medisch specialist uw medische situatie. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan. Aan de hand van de uitslagen bespreekt de medisch specialist met u een behandeladvies. Er is niet altijd een medische behandeling mogelijk of nodig. Behoort een vruchtbaarheidsbehandeling wel tot de mogelijkheden, dan kan dat bijvoorbeeld een behandeling met hormonen zijn: een in-vitrofertilisatie (ivf) of icsi-behandeling. Tot 43 jaar kunt u mogelijk een vruchtbaarheidsbehandeling vergoed krijgen.

Behandeling in Nederland

U kunt een vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland volgen. De basisverzekering vergoedt dit. U hoeft geen toestemming te vragen voor de behandeling, tenzij u vergoeding uit uw aanvullende verzekering Vrije Keuze Topfit of Superfit aanvraagt. 

Voor ONVZ Bewuste Keuze is het voor een volledige vergoeding belangrijk dat uw zorgverlener een contract met ons heeft. In de zorgzoeker kunt u dit nakijken.

De voordelen van een behandeling in Nederland zijn uiteraard dat de zorg dichterbij huis gegeven kan worden en daardoor minder belastend is voor u en uw partner. 

Behandeling in het buitenland

Kiest u voor een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland? Houdt er rekening mee dat:

  • u toestemming vooraf moet vragen voor ivf, icsi en andere behandelingen die in (dag)opname plaatsvinden. Ook wanneer de buitenlandse zorgverlener betaalafspraken heeft. Voor alleen één consult heeft u geen toestemming nodig.
  • wij soms niet alle kosten vergoeden.
  • de basisverzekering tot maximaal het Nederlandse marktconforme of wettelijke tarief vergoedt. De aanvullende verzekeringen Vrije Keuze Wereldfit en Superfit vergoeden in sommige gevallende kosten boven het Nederlands tarief. Als de zorg in België of Duitsland plaatsvindt.
  • wij de kosten niet direct aan het ziekenhuis betalen. U moet de gemaakte kosten zelf voorschieten. Dit geldt niet als u naar een ziekenhuis gaat waar wij betaalafspraken mee hebben gemaakt. Via de zorgzoeker ziet u of wij een betaalafspraak hebben met uw zorgverlener. In dat geval hebben wij een contract met deze zorgverlener.

U heeft een geldige verwijzing nodig, ook voor zorg in het buitenland. Dit moet een verwijzing zijn van uw huisarts of medisch specialist.

U start met een fertiliteitstraject (ivf of icsi)

U begint met een ivf- of/icsi- poging. Kijk op onze pagina In-vitrofertilisatie (ivf) voor de vergoedingen per verzekering. De basisverzekering vergoedt 3 ivf- of icsi- pogingen. De vergoeding geldt alleen als de vrouw bij de start van een poging jonger is dan 43 jaar.

Onze aanvullende verzekeringen Vrije Keuze Topfit en Superfit bieden een vergoeding voor extra pogingen. Kijk op In-vitrofertilisatie (ivf) voor de vergoedingen per verzekering. U moet voor deze aanvullende pogingen vooraf toestemming vragen.

Medicijnen als ondersteuning van de vruchtbaarheid

Sommige medicijnen worden als onderdeel van het behandeltraject vergoed. Andere medicijnen worden vergoed volgens Nederlands tarief.
Voor medicijnen die u in buitenland haalt, geldt dat de basisverzekering de medicijnen alleen vergoedt, als deze in Nederland ook vergoed worden.

Wilt u weten of een medicijn die uw arts voorschrijft vergoed wordt? Neem contact met ons op en wij zoeken dit voor u uit. Zo komt u achteraf niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Alles op een rij

Kunt u om medische redenen niet zwanger worden? ONVZ is uw wegwijzer in de zorg. Ga voor een compleet overzicht met alle informatie en vergoedingen naar de pagina Als zwanger worden niet lukt.

Meer lezen

Goed om te weten

  • Sommige kosten worden alleen in bijzondere situaties vergoed:

    • hysteroscopie (onderzoek met of zonder behandeling met een kijkbuisje in de baarmoeder);
    • PGD/PGT (Preïmplantatie Genetische Diagnostiek/Test);
    • tese behandeling.

     

    Als u het onderzoek of de behandeling in het buitenland uit laat voeren. Dan heeft u bij een (dag)opname toestemming nodig voordat het onderzoek plaatsvindt. Bij onderzoeken waarbij u twijfelt of de zorg voor vergoeding in aanmerking komt, zoals een hysteroscopie, raden wij u aan deze zorg vooraf bij ons aan te vragen. Zo weet u wat u vergoed krijgt.

  • Er zijn behandelingen of onderzoeken die in het buitenland geadviseerd worden. Alleen worden deze niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet vergoed. De effectiviteit van deze behandelingen of onderzoeken is niet bewezen. Daarom vergoeden wij deze niet.

    Dit wordt in iedere situatie niet vergoed:
    - Technieken/ behandelingen waarvan de effectiviteit binnen een vruchtbaarheidsbehandeling niet wetenschappelijk bewezen is, zoals:

    • assisted hatching;
    • scratching;
    • Mioxsys-analyse;
    • Infuus met vetoplossing (lipid of intralipid infusion);
    • Onderzoek naar NK-cellen;
    • Microfluid sperm sorting chip;
    • EmbryoScope/ time-lapse monitoring.

    - kosten van sperma- of eiceldonatie. Dit geldt voor de kosten die horen bij de spermacellen of eicellen die gedoneerd worden. En voor de kosten van eventuele medische behandeling van de donor om de spermacellen of eicellen te verkrijgen;
    - opslagkosten van zaad- of eicellen, zonder medische indicatie;
    - testen die de succeskans van IVF voorspellen, zoals bijvoorbeeld de ReceptIVFity test of ERA-test (Endometrial, Grip test, Receptivity Analysis).

    Let op: niet alle behandelingen en/of onderzoeken staan op deze lijst. Twijfelt u of wij de behandeling vergoeden? Wij raden u aan om vooraf te informeren of de basisverzekering de kosten vergoedt.

  • Behandeling of onderzoek in (dag)opname moet u altijd vooraf aanvragen.

    Voor een ivf- of icsi-poging in het buitenland moet u vooraf toestemming vragen. Dat doet u voordat u met de poging start. Wat hebben wij hiervoor nodig?
    - volledig ingevuld online aanvraagformulier vruchtbaarheidsbehandeling. Dit formulier bestaat ook in het Engels of Duits.
    - een geldige verwijzing van uw huisarts of medisch specialist
    - een behandelplan met daarin de onderzoeken die u krijgt
    - een offerte

    Let op: de regels zijn in het buitenland niet altijd gelijk aan die in Nederland. In het buitenland wordt er soms uitgebreider onderzoek gedaan, zonder dat dat zorgt voor een betere behandeling. Deze onderzoeken vergoeden wij in die situatie niet. Wilt vooraf weten of alles vergoed wordt? Vraag dan vooraf bij ons aan of alle onderzoeken vergoed worden.

  • Soms zijn de wachttijden voor deze zorg lang. Kijk op onze pagina wachtlijstbemiddeling om te zien wanneer u de hulp van de ZorgConsulent kunt inschakelen voor zorgbemiddeling.

  • Bent u al onder behandeling en twijfelt u over de diagnose die uw huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener met u heeft besproken? Of twijfelt u aan het behandelplan? Dan kunt u de mening van een (andere) arts vragen. Dat heet een second opinion. Dat mag ook een medisch specialist in het buitenland zijn. Bij een second opinion geeft de (andere) arts zijn mening maar neemt de behandeling niet over. U gaat met het advies van de second opinion terug naar uw eerste arts.

    U heeft ook een verwijzing nodig voor een second opinion. Kijk op onze pagina second opinion voor meer informatie.

    Neemt de tweede behandelaar uw behandeling over? Dan moet u een geldige verwijzing van uw huisarts of uw eerste behandelaar hebben. Waarin u wordt verwezen naar de tweede arts.

    Als u met uw eerste arts besluit om het traject voort te zetten in het buitenland. Kijk dan voor meer informatie bij de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg.

     

  • Bekijk voor meer informatie onze Algemene regels en vergoedingen. Daarnaast kunt u contact met ons Service Center opnemen. Wij zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur.

Freya

Wilt u meer informatie over fertiliteitsproblemen, kijk dan eens op de website van Dé vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen - Freya. Hier vindt u uitgebreide informatie over vruchtbaarheidsgerelateerde zorg.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties