ZakelijkBereken premieEnglish

 • Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,3

Wijzigingen basisverzekering 2023

In dit overzicht vindt u de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering per 1 januari 2023. We noemen alleen de wijzigingen die de voorwaarden voor uw zorgverzekering echt veranderen.

View this page in English

Wat verandert er voor u?

 • Eigen risico

  De overheid heeft het eigen risico gelijk gehouden.

  Wat betekent dit voor u?
  Het verplicht eigen risico blijft ook in 2023 € 385.
 • Eigen bijdragen

  De overheid past ook dit jaar de wettelijke eigen bijdragen aan.

  Wat betekent dit voor u?
  Wat precies de eigen bijdrage wordt voor geneesmiddelen, hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer is op dit moment nog niet bekend. Vanaf 12 november vindt u deze informatie op onze website.

  Wel is bekend dat u voor al uw geneesmiddelen samen ook in 2023 nooit meer dan € 250 eigen bijdrage hoeft te betalen. Heeft u een aanvullende verzekering Benfit of hoger? Dan vergoedt die de eigen bijdrage tot een maximaal bedrag.

 • Collectiviteitskorting

  Per 1 januari 2023 schaft de overheid de collectiviteitskorting op de basisverzekering af. Dit geldt voor alle zorgverzekeringen.

  Wat betekent dit voor u?
  Krijgt u op dit moment collectiviteitskorting op uw basisverzekering? Vanaf 1 januari 2023 krijgt u deze niet meer. Wel maken wij collectieve afspraken met veel werkgevers. Zodat u blijft profiteren van de voordelen van een collectieve zorgverzekering bij ONVZ. Zoals korting op uw aanvullende verzekering of aanvullende dekkingen voor zorg en preventie. Bent u op dit moment niet collectief verzekerd, dan verandert er voor u niets.  

 • Prenatale screening

  De overheid heeft besloten om de niet-invasieve prenatale test (NIPT) vanaf 1 januari 2023 uit te zonderen van het eigen risico.

  Wat betekent dit voor u?
  Heeft u een medische indicatie voor de NIPT? Dan vallen de kosten daarvan vanaf 1 januari 2023 niet meer onder uw eigen risico. U krijgt deze dan volledig vergoed.

 • Farmacie – vitamine D

  De overheid haalt alle vitamine D middelen uit het basispakket.

  Wat betekent dit voor u?
  Vanaf 1 januari 2023 vergoedt de basisverzekering geen vitamine D middelen meer. Ook niet als u deze krijgt voorgeschreven door uw arts. U kunt ze wel zonder recept halen bij supermarkt, drogist of apotheek.

  Onze aanvullende verzekeringen Benfit en hoger vergoeden (geneesmiddelen met) vitamine D op voorschrift nog wel. Meestal tot een maximaal bedrag.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.