ZakelijkBereken premieEnglish

 • Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,3

Hoe is de premie opgebouwd?

Iedere verzekerde betaalt zorgpremie. Maar hoe berekenen we hoe hoog die premie wordt? En welke rol spelen reserves hierbij? Wij leggen het graag aan u uit.

Rekenpremie

De overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering is opgenomen en berekent jaarlijks voor de zorgverzekeraars een zogenoemde 'nominale rekenpremie'. Die rekenpremie is voor zorgverzekeraars de basis voor het berekenen van hun premies. 

Hoeveel geld gaat naar de zorg?

Bij ONVZ gaat 96,9% van uw premie naar zorg. Hiermee betalen we bijvoorbeeld zorgverleners, operaties en medicijnen. Met de overige 3,1% organiseren we deze zorg. Onder deze organisatiekosten vallen bijvoorbeeld personeelskosten, maar ook de kosten voor het verwerken van uw declaraties.

Wat doen we als we geld overhouden?

ONVZ is een verzekeraar zonder winstoogmerk. Winst maken is voor ons dus geen doel. Als we geld overhouden, dan gaat dat geld naar de zorg of gebruiken we dat om ons eigen vermogen te versterken, zodat we eventuele financiële tegenvallers kunnen opvangen. Als het kan, gebruiken we een deel van onze reserves om ervoor te zorgen dat de premie minder hard stijgt. We zijn daarbij wel verplicht om ons eigen vermogen op peil te houden, zodat wij ook in de toekomst in staat zijn om zorgkosten te kunnen vergoeden. De hoogte van deze reserves bepaalt de overheid.

En verandert de dekking?

Een aantal dekkingen van uw verzekering is gewijzigd. Ook kunt u zelf blijven kiezen in welk ziekenhuis en door welke fysiotherapeut u wilt worden behandeld. Die optimale keuzevrijheid bieden we overigens sinds onze oprichting in 1933, dus 87 jaar geleden.

De premieopbouw voor 2022

onvz-premieopbouw-2022-PrJPEG

* De getoonde premieopbouw is een gemiddeld gewogen premie van alle labels van ONVZ. De premies van individuele labels wijken hier op onderdelen van af.

Uitleg gebruikte termen

Quote-110-px

"De vaststelling van de premie is ieder jaar weer een afweging van verwachtingen, aannames, verzekerdenportefeuille en kosten. Je wilt de best mogelijke zorg kunnen blijven bieden."

Emile de Koning, Manager Actuariaat bij ONVZ

Lees het interview
hoe-komt-de-premie-tot-stand-portret

Goed om te weten

 • Waarom u zorgpremie betaalt

  Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Alle verzekerden betalen samen de totale kosten van alle zorg. Zo betaalt iedereen mee aan de kraamzorg voor moeders. Of aan de kosten van specialistische zorg die bijvoorbeeld oudere mensen vaak nodig hebben. Hierdoor blijft de gezondheidszorg voor iedereen in Nederland betaalbaar en toegankelijk.

 • Uw premie voor 2022

  In 2022 bedraagt de premie van de eersteklas Basisverzekering € 134,50 per maand.

 • Hoe ONVZ aan het eigen vermogen komt

  Ten eerste betalen verzekerden van ONVZ premie. Daarnaast krijgt ONVZ, net als alle andere zorgverzekeraars, van de overheid een bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds. Hiermee vergoeden we de zorgkosten van onze verzekerden, zoals een bezoek aan de huisarts, geneesmiddelen van de apotheek of een operatie in het ziekenhuis. Het geld dat overblijft is winst.

   

  Deze winst gebruiken we voor het opbouwen van ons eigen vermogen. Omdat ONVZ – als vereniging – geen winstoogmerk heeft, gaat premiegeld dus altijd naar de zorg en naar onze verzekerden.

   

  Zo hebben wij het eigen vermogen gebruikt om de premie minder hard te laten stijgen dan de rekenpremie van de overheid. Soms is dit echter niet mogelijk. Wij zijn immers verplicht om ons eigen vermogen op peil te houden, zodat we ook in de toekomst in staat zijn om zorgkosten te kunnen vergoeden. De hoogte van deze reserves bepaalt de overheid.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.