Alle artikelen

Toets stressklachten in jouw organisatie met de Energiemeter

  • Categorie: Vitaliteit
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 2-3 min
  • Datum: 24 november 2023

Hoe is het gesteld met het welzijn en stressniveau van werknemers in jouw organisatie? Dat kun je meten met de Energiemeter. Elze Versteeve, psycholoog en medeoprichter van GRIP, heeft de afgelopen 15 jaar expertise opgebouwd in het omgaan met stress en energie. GRIP voert onderzoek uit, coacht medewerkers, traint leidinggevenden en biedt coaching aan. Alles met als doel: minder stress en meer energie op de werkvloer. Elze: “We moeten praten over stress en het uit de taboesfeer halen. Je hoeft je er niet voor te schamen.”

Elze: “Onderzoek toont aan dat hoe meer energie je uit je werk haalt, hoe bevlogener je bent. Dit vermindert het risico op stressklachten, zelfs als er veel stressoren op de werkvloer zijn. Mensen geven vaak werkdruk als reden van stress op. Het ligt wat gecompliceerder en het is een individuele puzzel waardoor mensen stress krijgen. Zo kunnen langdurige problemen op de werkvloer onopgemerkt een rol spelen. Een onverwachte gebeurtenis kan dan een trigger zijn waardoor de stress tot uiting komt.”

‘It takes two to tango’

De Energiemeter van GRIP biedt inzicht in de ontwikkelingen wat betreft het welzijn van de medewerkers binnen jouw organisatie. Elze vult aan: “Met behulp van deze evaluatie neem je als werkgever proactief maatregelen om langdurig uitval, verzuim, stress en burn-outklachten bij werknemers op de lange termijn te voorkomen.” Elze benadrukt het belang van openheid over stress en energieproblemen, zowel voor werknemers als werkgevers. Het creëren van een gezonde werkomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid. Elze: “In onze onderzoeksresultaten kijken we niet alleen naar de cijfers, maar luisteren we ook naar wat mensen te zeggen hebben. Vaak zien we werkgevers wijzen naar werknemers en omgekeerd. Dit patroon doorbreken is een waardevol proces.”

Energiemeter

Elze: “De Energiemeter is een online vragenlijst met 140 vragen waarin medewerkers wordt gevraagd naar hun mentale batterij, stressoren en energiebronnen. Ervaren ze werkdruk? Hoe ervaren ze de relatie met hun leidinggevende en ontvangen ze voldoende steun? En wat geeft hun energie?” De Energiemeter is geschikt voor medewerkers in allerlei bedrijfstakken, van onderwijs tot zorg en de grotere commerciële bedrijven. Elze: “Stress komt in alle sectoren voor. De resultaten worden niet vergeleken met branche specifieke normen. In onze ervaring werkt de menselijke psyche overal ongeveer hetzelfde.” 

Deelnemers krijgen na het invullen van de vragenlijst een persoonlijke rapportage met feedback. De Energiemeter meet vier belangrijke aspecten: de mentale energie van medewerkers, stressoren en energiebronnen, en hoe medewerkers met stress en energie omgaan. Wilmar Schaufeli, mede-oprichter van GRIP, ontwikkelde de Energiemeter. Schaufeli, hoogleraar in burn-out en bevlogenheid, ontwikkelde ook het JD-R model. Dit model vormt de basis van de Energiemeter en brengt positieve en negatieve effecten van werk in beeld.

Ik heb stress, wat nu?

Wanneer de Energiemeter aangeeft dat een medewerker stressklachten heeft, biedt GRIP coachingsessies aan, variërend van 3, 5 of 7 sessies, afhankelijk van de situatie*. "Als je merkt dat je moeite hebt met grenzen stellen, problemen hebt met je leidinggevende en geneigd bent te veel te werken, is dat een complexere situatie," aldus Elze. Dit in tegenstelling tot iemand die zich meestal comfortabel voelt op de werkvloer, in een prettige organisatie werkt, maar vaak 'nee' moet zeggen. Dan zijn vaak 3 sessies voldoende.”


De 1-op-1 coachgesprekken zijn persoonlijke en vertrouwelijke online gesprekken. Elze: “Er is ook een groep die geen acute klachten heeft, maar wel een ontwikkelbehoefte heeft. Ze kunnen moeite hebben met het stellen van grenzen, perfectionisme, prioriteiten stellen of het geven van feedback. Voor deze groep bieden we groepscoaching aan. Dit is eigenlijk meer preventief. Het zijn mensen die nog geen klachten hebben, maar wel bepaalde uitdagingen ervaren waarvan we weten dat ze op termijn stressklachten kunnen ontwikkelen.” 

*Vanuit Werkfit vergoeden we tot een bedrag van € 500 :

Een individueel online traject van 3 sessies van 50 minuten
Een online groepstraject van 5 sessies van 1,5 uur

Zo ben je stressklachten voor

Naast de welbekende adviezen zoals bewegen en voldoende slaap, is hersteltijd erg belangrijk volgens Elze. “Zowel op het werk als in ons privéleven stellen we hoge eisen aan onszelf. Neem hersteltijd, niet alleen tijdens vakanties maar ook gedurende de dag voor korte pauzes en ontspanning. Doe op dat moment ook écht alleen waar je zin in hebt. Daarnaast zeg ik altijd: wees assertief en spreek je uit. Geef aan wat je nodig hebt, wat je ambities zijn en breek open. Er kan vaak heel veel, maar op de een of andere manier pakken mensen de kansen niet voldoende.

En het belangrijkste is om stress bespreekbaar te maken. Stress is net als 'koorts' in je lichaam, het geeft aan dat er iets mis is. Praat erover met je werkgever en laat het geen taboe zijn. En daar heb je als werkgever natuurlijk ook een verantwoordelijkheid in. Je moet er wel open voor staan.”

Reacties van deelnemers

ONVZ biedt verzekerden met Werkfit de mogelijkheid om kosteloos de Energiemeter te maken bij GRIP. En heel belangrijk: bij GRIP staat privacy hoog in het vaandel. De resultaten zijn strikt persoonlijk en worden niet met de werkgever en/of ONVZ gedeeld. Op de Energiemeter reageren medewerkers eigenlijk altijd erg enthousiast, vertelt Elze. “Ze waarderen het feit dat hun werkgevers hen de mogelijkheid bieden om aan hun welzijn te werken en daarmee aan de slag te gaan. Doen dus!” 

Meer informatie

Meer lezen over de Energiemeter of interventies van onze andere Werkfitpartners?