ZakelijkBereken premieEnglish

 • Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,3

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Hulp zodat u thuis kunt blijven wonen of deel kunt nemen aan de samenleving.

Waarvoor is de Wmo bedoeld?

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving. En dat iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Heeft u bijvoorbeeld door chronische-, psychische- of psychosociale problemen hulp nodig? Of door een beperking? Dan kunt u volgens de Wmo hulp en ondersteuning krijgen. De hulp en ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit huishoudelijke hulp, aanpassingen in uw huis of vervoer in de regio.

De Wmo wordt uitgevoerd door alle gemeenten in Nederland.

Hoe vraagt u hulp en ondersteuning uit de Wmo aan?

Wilt u hulp of ondersteuning uit de Wmo aanvragen? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.  De contactgegevens staan op de website van uw gemeente.

De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Vaak komt een deskundige van de gemeente bij u thuis en bekijkt uw (thuis)situatie. Ook neemt de deskundige contact op met bijvoorbeeld uw partner of familieleden. Daarna bespreekt de gemeente alle mogelijkheden met u.

Persoonsgebonden budget of zorg in natura?

U kunt op 2 manieren hulp en ondersteuning volgens de Wmo ontvangen. Via:

 • een persoonsgebonden budget, of
 • zorg in natura

Kiest u voor zorg in natura? Dan regelt de gemeente de hulp. Ook doet de gemeente dan alle administratie van die hulp.

Kiest u voor een persoonsgebonden budget? Dan moet u zelf de hulp en ondersteuning inkopen. En zelf uw administratie bijhouden. Ook moet u bij uw aanvraag duidelijk uitleggen waarom u kiest voor een persoonsgebonden budget. En u moet uitleggen waarom u geen zorg in natura wilt. De gemeente beslist uiteindelijk of u wel of geen persoonsgebonden budget krijgt.

Moet u een eigen bijdrage betalen?

Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor hulp en ondersteuning uit de Wmo. Dit verschilt per gemeente.

Goed om te weten

 • U heeft recht op onafhankelijke cliĆ«ntondersteuning

  Krijgt u hulp en ondersteuning uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan heeft u recht op gratis cliëntondersteuning.

 • U kunt bij uw gemeente terecht voor verdere vragen over de Wmo

  Heeft u vragen over de Wmo? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. De contactgegevens van het Wmo-loket staan op de website van uw gemeente.

 • Voldoet u niet aan de voorwaarden van de Wmo? Er zijn andere mogelijkheden voor hulp

  Voldoet u niet aan de voorwaarden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kunt u misschien hulp krijgen uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Kinderen tot 18 jaar kunnen hulp krijgen uit de Jeugdwet. Lees meer op pagina Langdurige zorg en ondersteuning.

Zorgadvies nodig?

Bel de ZorgConsulent. Onze ZorgConsulenten weten welke instanties er zijn en denken graag met u mee. Ook zijn ze goed op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.Telefoon: 0800 022 14 50 (gratis), kies voor optie 2

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.