ZakelijkBereken premieEnglish

 • Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,3

Jeugdwet

Zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar en hun ouders.

Komt u in aanmerking?

De Jeugdwet regelt zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar en hun ouders. Bijvoorbeeld bij opgroei- en opvoedproblemen of bij psychische problemen of stoornissen.

Intensieve kindzorg

Een uitzondering op de Jeugdwet is de intensieve kindzorg. Deze zorg wordt vergoed volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw). Intensieve kindzorg is verpleging en verzorging aan kinderen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer informatie over het verschil tussen de Jeugdwet en Zorgverzekeringswet vindt u op de website informatielangdurigezorg.nl/jeugd.

Wie voert de Jeugdwet uit?

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. Elke gemeente regelt deze zorg zelf. Heeft u vragen over de Jeugdwet? Neem dan contact op met uw gemeente. De contactgegevens staan op de website van uw gemeente.

Hoe vraagt u zorg en ondersteuning uit de Jeugdwet aan?

Wilt u zorg en ondersteuning uit de Jeugdwet? Neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en bespreekt met u wat mogelijk is. Meer informatie en de contactgegevens staan op de website van uw gemeente.

Persoonsgebonden budget of zorg in natura?

U kunt op 2 manieren hulp en ondersteuning volgens de Jeugdwet ontvangen. Via:

 • een persoonsgebonden budget, of
 • zorg in natura

Kiest u voor zorg in natura? Dan regelt de gemeente de zorg. Ook doet de gemeente dan alle administratie van die zorg.

Kiest u voor een persoonsgebonden budget? Dan moet u zelf de zorg en ondersteuning inkopen. En zelf uw administratie bijhouden. Ook moet u bij uw aanvraag duidelijk uitleggen waarom u kiest voor een persoonsgebonden budget. En u moet uitleggen waarom u geen zorg in natura wilt. De gemeente beslist uiteindelijk of u wel of geen persoonsgebonden budget krijgt.

Goed om te weten

 • U heeft recht op onafhankelijke cliĆ«ntondersteuning

  Krijgt u zorg en ondersteuning uit de Jeugdwet? Dan heeft u recht op gratis cliëntondersteuning.

 • Voldoet u niet aan de voorwaarden van de Jeugdwet? Er zijn andere mogelijkheden voor zorg

  Voldoet u niet aan de voorwaarden van de Jeugdwet? Dan kunt u misschien hulp krijgen uit de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Lees meer op pagina Langdurige zorg en ondersteuning.

Zorgadvies nodig?

Bel de ZorgConsulent. Onze ZorgConsulenten weten welke instanties er zijn en denken graag met u mee. Ook zijn ze goed op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.Telefoon: 0800 022 14 50 (gratis), kies voor optie 2

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.