ZakelijkBereken premieEnglish

 • Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,3

Zwangerschap en geboorte

Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Een bijzondere gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Op deze pagina vindt u meer over het kiezen van een verloskundige, kraamzorg regelen, kraampakket aanvragen, bevalling en uw kind bijschrijven op uw polis.

Verloskundige kiezen 

Zodra u weet dat u zwanger bent

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige die u tijdens de zwangerschap begeleidt. Als u zwanger bent, dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken bij een verloskundige. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. In dat geval kunt u natuurlijk ook bij uw eigen huisarts terecht.

Vind een verloskundige in uw buurt

Vergoeding verloskundige zorg >    

Vergoeding prenatale screening (13-weken echo, 20-weken echo en NIPT test) >

Kraamzorg regelen

Zo snel mogelijk, uiterlijk week 16 van uw zwangerschap

Als u zwanger bent, heeft u recht op kraamzorg. Tijdens die bijzondere periode vlak na de bevalling geeft de kraamverzorgende moeder en kind zorg. Wij adviseren u om zo snel mogelijk (uiterlijk de 16e week van uw zwangerschap) kraamzorg aan te vragen wanneer u weet dat u zwanger bent. U kunt de volgende stappen nemen om kraamzorg te regelen:

 • Zoek via de Zorgzoeker met uw postcode en huisnummer eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt.
 • Als u een kraamzorgorganisatie heeft gevonden. Neem contact op met de kraamzorgorganisatie om de aanvraag te regelen. De contactgegevens van de kraamzorgorganisaties staan in de Zorgzoeker.
 • Heeft u de kraamzorg aangevraagd? Dan regelt de kraamzorgorganisatie uw aanmelding. Vaak dient een kraamzorgorganisatie de declaratie direct bij ons in. Stuurt de kraamzorgorganisatie de declaraties naar u toe? Dan kunt u deze zelf indienen via MijnONVZ of de ONVZ-app.
 • Heeft u nog vragen? Dan helpt de ONVZ Kraamzorg Service u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

Vergoeding kraamzorg >    

Snel en eenvoudig uw kraamzorg regelen

U kunt via de zorgzoeker met uw postcode eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt zoeken.

Zoek een kraamzorgorganisatie

Kraampakket aanvragen

Uiterlijk week 30 van uw zwangerschap
In het kraampakket zitten producten die onmisbaar zijn bij een thuisbevalling en de kraamweek. Vraagt u het pakket voor de 30e week van uw zwangerschap aan? Dan krijgt u het kraampakket uiterlijk in de 34e week van uw zwangerschap thuisbezorgd.

Wordt het kraampakket vergoed?
Heeft u een aanvullende verzekering Benfit of hoger? Dan krijgt u het kraampakket vergoed. U kunt zelf kiezen of u voor het duurzame of het standaard kraampakket gaat. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan kunt u zelf een kraampakket kopen. Dit kan via ons met korting of bij een drogist of apotheek bij u in de buurt. Bekijk de vergoeding van het kraampakket >

Wat is het verschil tussen een duurzaam en standaard kraampakket?

Wij raden u het duurzaam kraampakket aan. In het duurzaam kraampakket zitten herbruikbare producten, zoals een wasbare onderlegger en broekjes. Ook zit er een Cord ring (non-latex) in om de navelstreng af te binden. De producten zijn ecologisch en biologisch afbreekbaar. Bekijk het duurzaam kraampakket. In het standaard kraampakket zitten geen herbruikbare producten. Daarin vindt u bijvoorbeeld 10 onderleggers en 15 inlegverbanden. Bekijk de inhoud van het standaard kraampakket.

Bevalling

Uw bevalling kan thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit is afhankelijk van uw situatie en behoefte. In de meeste gevallen kunt u ook zelf kiezen of en welke pijnbestrijding u wilt. Houd er rekening mee dat u soms een eigen bijdrage of uw eigen risico moet betalen.

Vergoeding zwangerschap en bevalling >

Uw kind bijschrijven op de polis

Na de bevalling 

Bent u bevallen? Gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Schrijf uw baby binnen vier maanden na de bevalling bij op de polis, zodat hij/zij ook verzekerd is voor zorgkosten. Kinderen hoeven tot hun 18e verjaardag geen premie te betalen voor hun  zorgverzekering. U meldt uw zoon of dochter eenvoudig bij ons via ‘Mijn verzekeringen’ in MijnONVZ. 

Uw baby aanmelden >

Meer belangrijke vergoedingen

Veelgestelde vragen kraamzorg

 • Wat moet u doen als uw kraamzorgorganisatie wegvalt?

  Neem dan contact met onze ONVZ Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

 • Wat moet u doen als u geen kraamzorgorganisatie kunt vinden?

  Neem dan contact met onze ONVZ Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

 • Moet u uw zwangerschap doorgeven aan ONVZ

  U bent niet verplicht om uw zwangerschap door te geven aan ONVZ. Wel kan het Service Center u helpen met vragen over zorg en vergoedingen. U kunt ons Service Center bereiken op 030 639 62 22.

 • U bent al meer dan 16 weken zwanger en nog geen kraamzorg geregeld. Wat kunt u het beste doen?

  Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij een kraamzorgorganisatie. Via de zorgzoeker kunt u een kraamzorgorganisatie vinden. Kunt u geen kraamzorgorganisatie meer vinden? Neem dan contact met de ONVZ Kraamzorg Service op via 088 668 97 05.

 • Krijgt u minder kraamzorg na een opname in het ziekenhuis door de bevalling?

  U heeft recht op kraamzorg tot 10 dagen na de bevalling, het kan dus zijn dat u minder reguliere kraamzorguren thuis ontvangt na een opname in het ziekenhuis door de bevalling. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.

 • Betaalt u eigen risico voor kraamzorg?

  U betaalt voor kraamzorg geen eigen risico.

 • Betaalt u voor kraamzorg een eigen bijdrage?

  U betaalt voor kraamzorg wel een eigen bijdrage. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.