• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,3

Akkoord ZN en ggz stimuleert de aanpak van wachtlijsten

13-07-2020 - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en ggz-instellingen zijn het eens geworden over een continuïteitsregeling die verlies aan omzet en meerkosten door de corona-uitbraak moet compenseren.

In een artikel op Zorgvisie lichten bestuursvoorzitter van ONVZ Jean-Paul van Haarlem en VGZ-directeur Zorg Marjo Vissers namens branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dit akkoord toe.

Volgens de zorgverzekeraars hebben de 75 ggz-instellingen met een omzet van meer dan 10 miljoen euro die onder deze regeling vallen, gemiddeld een vraaguitval van ongeveer 3,5 procent op jaarbasis door de corona-uitbraak. Over dit deel van de verwachte omzet krijgen de ggz-instellingen 94 procent gecompenseerd.

ZN gaat ervan uit dat voor 80 procent van de instellingen deze compensatie voldoende is. Bij instellingen met meer uitval wordt maatwerk geleverd. Aan het einde van het jaar gaan zorgverzekeraars met de ggz-instellingen vervolgens kijken of er voldoende vergoed is. Van Haarlem: ‘Het is de meest simpele regeling voor de meest complexe sector.’

In de regeling is met ggz-aanbieders afgesproken dat omzetplafonds worden gerespecteerd. Komt een instelling met de behaalde omzet en de continuïteitsbijdrage boven het plafond uit, dan worden de totale verdiensten afgetopt.

Volgens Vissers wordt nagestreefd om ggz-instellingen via de continuïteitsregeling zoveel mogelijk te stimuleren om hun tanden in de wachtlijsten te zetten. ‘Anders zou het gek zijn om gemiste productie te vergoeden. We willen dat ze snel weer zoveel mogelijk opstarten.’

Lees het hele artikel op de website van Zorgvisie.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.