• Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,3

U komt in Nederland wonen

En u wilt een basisverzekering aanvragen.

Komt u in Nederland wonen, maar gaat u niet werken in Nederland? Dan hangt het van de situatie af of u een basisverzekering kunt aanvragen. Lees hieronder wat u moet doen.

U heeft de EU-nationaliteit

 • Dan moet u een basisverzekering aanvragen

  Komt u in Nederland wonen en heeft u de nationaliteit van een van de EU-landen? Dan moet u binnen 4 maanden na aankomst in Nederland een basisverzekering aanvragen. Lees meer.

  Als u binnen 4 maanden na aankomst in Nederland een basisverzekering aanvraagt, dan gaat uw basisverzekering met terugwerkende kracht in. Meldt u zich later aan? Dan gaat de basisverzekering in op het moment dat de zorgverzekeraar alle benodigde documenten heeft ontvangen.

  Wilt u de basisverzekering bij ONVZ aanvragen? Stuur dan de volgende gegevens en documenten naar ons toe:

  • aanvraag voor de basisverzekering
  • ingevulde en ondertekende werkgevers- of accountantsverklaring

  Daarnaast controleren wij of u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.

  Heeft u uw aanvraag en de werkgevers- of accountantsverklaring naar ons toegestuurd? Dan bepalen we op basis van die documenten de ingangsdatum van uw basisverzekering. Soms hebben we aanvullende documenten nodig. Dan nemen we contact met u op.

U heeft geen EU-nationaliteit

 • Wel een verblijfsvergunning

  Heeft u niet de nationaliteit van een EU-land, maar wel een verblijfsvergunning? Dan kunt u de basisverzekering aanvragen. Lees verder.

  Heeft u niet de nationaliteit van een EU-land? Dan kunt u alleen een basisverzekering aanvragen als u een verblijfsvergunning heeft. Op basis van uw aanvraag beoordeelt de zorgverzekeraar op welke zorgverzekering u recht heeft.

  Wilt u de basisverzekering bij ONVZ aanvragen? Stuur dan de volgende gegevens en documenten naar ons toe:

  • aanvraag voor de basisverzekering
  • ingevulde en ondertekende werkgevers- of accountantsverklaring

  Daarnaast controleren wij of u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Ook controleren we de reden van afgifte van uw verblijfsvergunning.

  Heeft u uw aanvraag en de werkgevers- of accountantsverklaring naar ons toegestuurd? Dan bepalen we op basis van die documenten de ingangsdatum van uw basisverzekering. Soms hebben we aanvullende documenten nodig. Dan nemen we contact met u op.

 • Geen verblijfsvergunning

  Heeft u (nog) geen verblijfsvergunning? Dan kunt u geen basisverzekering aanvragen, maar wel ONVZ Health Basic en Premium. Lees verder.

  Heeft u (nog) geen verblijfsvergunning? Dan kunt u geen basisverzekering aanvragen. Wel kunt u bij ons Health Basic of Health Premium aanvragen. Health Basic is een verzekering waarin de meest noodzakelijke zorg is gedekt. Health Premium is een uitgebreidere verzekering, met bijvoorbeeld vergoedingen voor beweegzorg (zoals fysiotherapie), mondzorg en generalistische basis-ggz.

  Voor Health Basic en Health Premium geldt een acceptatieprocedure. Dat betekent dat u bij de aanvraag gezondheidsvragen moet beantwoorden.

   

U bent met pensioen of krijgt een uitkering

 • Pensioen of uitkering uit Nederland

  Krijgt u een pensioen of uitkering uit Nederland of uit het buitenland? Geef dat dan aan bij uw aanvraag voor de basisverzekering. Lees meer.

  Krijgt u alleen een pensioen of uitkering uit Nederland?

  • dan kunt u een basisverzekering aanvragen

  Krijgt u alleen een pensioen of uitkering uit een EU-/EER- of verdragsland?

  • dan kunt u zich aanmelden voor een verdragspolis (E106/S1) bij CZ

  CZ is de organisatie in Nederland die de verdragspolis registreert. Met deze polis bent u ook in Nederland verzekerd voor zorgkosten. Voor meer informatie over de verdragspolis, kunt u contact opnemen met CZ.

 Is op u een andere situatie van toepassing? Geef dat dan aan bij uw aanvraag.

Goed om te weten

 • Bij wonen én werken in Nederland gelden er andere regels

  Als u in Nederland gaat wonen en werken, dan is de situatie anders. Lees meer bij Werken in Nederland.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.